Hide & seek

11 september 2016
Hide & seek

10 juli 2016

...acht, negen, tien...ik koooom!
BENG...
Gevoel van spanning en onnatuurlijke stilte. Kriebels in de buik en verhitte wangen.

Als je gaat verstoppen moet je creatief en stil zijn, met (stijgende) spanning kunnen omgaan en weten wanneer je moet bewegen om als eerste bij de buut-plek te zijn om je vrij te maken. "hoor ik de zoeker? komt ie dichterbij? nee, haha, hij gaat de andere richting weer in. Moest eens weten hoe dichtbij ie was..gniffel, gniffel. Oh jee, een kuch in mijn keel, niet hoesten! Aha, P. is als eerste gevonden. Ik lekker nog niet. Ik heb een goede plek bedacht :-)"

Als je de zoeker bent moet je alert zijn en mensen beetje uitlokken zich te verraden. Alert op signalen die wijzen op waar je zoeken moet. "wat hoor ik in die hoek? Zie ik daar een stuk schoen onder het gordijn uit komen? En als ik dat gordijn wegtrek om te zien wie het is, kan ik dan op tijd bij de buut-plek zijn om als eerste zijn naam te noemen voor ie er zelf is? Oh wacht, daar zie ik het knotje van P. boven de bank uitsteken. Die is er bij!"

We kunnen naast veel plezier beleven ook veel leren van dit vrij eenvoudige spel dat waarschijnlijk elk kind wel in een bepaalde vorm gespeeld heeft. Wie kent niet die van de baby met een slabber over het hoofdje, die schatert van het lachen als je die wegtrekt onder een luid "kiekeboe"? Ook volwassenen spelen dit spel vrijwel dagelijks. Zij zijn er zo goed in geworden.. Of eigenlijk moet ik zeggen WIJ zijn er zo goed in geworden, dat we ons er vaak niet eens bewust van zijn.

Kan je ook situaties bedenken waarin je het verstoppen en zoeken herkent? Een aantal van mijn ideeŽn en inzichten deel ik hier, omdat ik er waarde in zie die ook voor jou zinvol kan zijn. Om te herkennen, toe te passen, te delen met anderen, of gewoon om even een glimlach te oogsten :-)
Stel je voor, het leven als spel. Waarbij je de spelregels goed opbergt in je hart, zodat ze niet verloren gaan zodra het startsein wordt gegeven. Het spel begint namelijk vrij heftig. Bij je geboorte.

Andermans regels

Daarna geeft iedereen je ook regels mee terwijl je opgroeit. De ťťn veel en de ander een enkele. De ene waar je je in kunt vinden en een andere wat je absolute onzin vindt. Regelmatig ook schijnbaar tegenstrijdige regels. Zoals je moet eerlijk zijn Ťn je moet een ander niet kwetsen of beledigen. Raak daar maar eens wijs uit, terwijl er alleen maar regels bijkomen.

En ondertussen worden de spelregels die voor jouw unieke persoon het beste werken, langzaam bedolven onder de hoeveelheid regels van mensen om je heen. Oudere mensen om je heen met meer levenservaring. Die zullen het wel weten. Toch zijn hun regels, die zij vaak goedbedoeld op je overbrengen, niet altijd passend voor jou. Dat merk je aan weerstand of negatieve emoties bij jezelf. Dan ben je een regel gaan geloven die niet van jou is en je ook niet het beste helpt in het leven.

Zodra je oud genoeg bent om te kunnen nadenken en onthouden, kan je zelf ook regels gaan toevoegen. Vaak op basis van beloning en straf. Als ik dit doe krijg ik straf. Dat wil ik niet, dus doe ik het maar niet meer. Als ik dit niet doe, dan vinden ze mij leuk en krijg ik fijne reacties. Dus dat wil ik vaker. Een voorbeeld is niet springen op de bank. Terwijl ik dat zelf superleuk vind en ik me er goed door voel. Maar door hun regels te moeten adopteren omdat je afhankelijk bent als kind, hou je je maar in. Hoe vaker je bepaald gedrag herhaalt, hoe eerder het een gewoonte wordt. Zelfs als je het later niet meer nodig hebt.

Automatismen & gewoontes

De natuur heeft dat lekker efficiŽnt geregeld. Wat je heel vaak doet gaat je steeds makkelijker af. Dan neemt je onbewuste het over en kost het je minder energie. De automatische piloot, waardoor je je bewuste aandacht weer voor iets anders kunt gebruiken. Als gedrag dan zo vaak terugkeert dat het een automatisme is geworden, dan ben je er vaak niet meer bewust van. Als dat gedrag 'tegen je natuur in' is, is dat op lange termijn schadelijk voor je. Ook al heb je op korte termijn die beloning of het vermijden van straf voor elkaar gekregen.

De overeenkomst met verstoppertje is je vast al opgevallen. Je eigen spelregels die je altijd bij je hebt. Maarrrr....een deel van de mensen niet meer bij kan doordat ze al die andere voor waar hebben aangenomen. Of een deel van de mensen dat niet eens meer weet dat ze hun eigen spelregels altijd binnen bereik hebben. En zich dan op allerlei manieren buiten zichzelf een slag in de rondte zoekt 'naar wie ze zijn'. Yep, been there, done that. Is ook onderdeel van het levensspel.

Je persoonlijke handleiding

Tot op een dag je die schoen onder het gordijn ziet uitsteken. Symbolisch in de betekenis dat een situatie of persoon je wijst op je eigen spelregels vanbinnen. Je hart, je licht, je gevoel, je intuÔtie, God ... geef het maar een naam. En dan ontdek je dat je emoties daarbij als richtingaanwijzers dienen. Zoals ik hierboven al de rol van negatieve emoties noemde. Je goed voelen of fijne emoties wijzen erop dat hetgeen je gelooft overeenkomt met je innerlijke spelregels. Jouw eigen innerlijke waarheid.

Bijvoorbeeld als iemand bloemen voor je meeneemt. Als je denkt 'wat attent dat ik zomaar bloemen krijg' of 'wat een mooie kleuren' dan levert dat bepaalde emoties zoals blijheid op. Vaak zit gedachte en gevoel zo strak aan elkaar gekoppeld, dat we vooral de emotie voelen en niet goed los daarvan de gedachte kunnen identificeren. Je kunt bij de bloemen bijvoorbeeld ook denken 'diegene vindt mij waarschijnlijk niet interessant genoeg, want dan had ie wel onthouden dat ik van paarse houd en niet van gele'. Dat levert waarschijnlijk andere emoties op, zoals teleurstelling of gevoel van minderwaardigheid.

Weer vrij spelen

Het is erg waardevol om te achterhalen of wat je gelooft waar of juist niet waar is voor je. Goed opletten en zoeken! Dan vind je diep van binnen bijvoorbeeld dat je als je unieke zelf ontzettend interessant en de moeite waard bent. Alleen zijn er andere regels overheen geplakt over bepaalde voorwaarden waaronder je waardevol bent. Zoals wanneer je je gedraagt naar andermans normen en niet springt op de bank.

Nogmaals, goed bedoeld en hoe logisch ook vanuit een volwassen gezichtspunt. Maar voor de jongere versie van jezelf voelde het gewoon als een simpele afwijzing van jezelf. Van iets wat je graag vanuit je hart wilde, maar niet mocht. Tadaa...twijfel tussen jouw richtingaanwijzers van binnen en de richtingaanwijzers van anderen buiten je.

Nu je volwassen bent is het een stuk makkelijker om je eigen spelregels weer te ont-dekken. Her-ken je gevoel van vrijheid. Om in je leven keuzes te maken die echt bij je passen. Zodat je je op je best voelt. En dat schrijf ik omdat ik veel mensen ontmoet die zich nog steeds inhouden. En dat stuk herken ik. En tegelijk weet ik nu ook hoe het anders kan. Dat gun ik iedereen. En ik word zelf ook blijer van meer vrije mensen om me heen. Gezond egoÔsme...

Conclusie
Neem vooral niks alleen van mij aan. Test zelf uit of hierin voor jou ook een kern van waarheid zit. Hoe zit dat met jouw emoties en wat je gelooft? Waar verstop je nog stukken van jezelf en waar wil je meer gemak en ontspanning in je leven?
Daar zijn natuurlijk meerdere wegen naartoe. Ben je geÔnteresseerd om hier meer over te leren, neem dan contact met me op. Ik vind het geweldig om het hier met je over te hebben.

Kan je support gebruiken?

Als je support zoekt in training, coaching of voorbeeldlevens van anderen, gun jezelf dan de beste die je kunt vinden. Totdat dat niet meer voor je werkt. Kies dan opnieuw.

Wanneer de inhoud en toon van dit artikel je aanspreken en aansluiten bij jou, is de kans groot dat ik vanuit Adnil Advies iets voor je kan betekenen. Neem dan contact op via info@adniladvies.nl of via het contactformulier of telefoonnummer in de rechterkolom van www.adniladvies.nl.

Interesse gewekt, maar geen huidige vragen op dit vlak?
Dan kan je je ook inschrijven voor de deelbrief. Dan blijf je op de hoogte en krijg je driewekelijks inspirerende mail in je mailbox.

Deel dit artikelReageren?