Je lievelingswerk doen en je lievelingsleven leiden

11 september 2016
Je lievelingswerk doen en je lievelingsleven leiden

20 augustus 2016

Hopelijk heb je goede zomerweken. Zelf vermaak ik me prima en ben ik afgelopen week na bijna vier weken vrij weer bij mijn vaste dienstverband aan de slag gegaan. Ik had er ook zin in. Maar ik had in die 4 weken ook met klanten vanuit mijn bedrijf gewerkt. En dat voelt niet als werk waar ik verlof voor nodig heb.

Hoe kan dat?

Wat is dat voor verschil? En waarom zeggen mensen als ik aangeef dat ik na vakantie weer ben begonnen op het werk: 'ah..jammer he?' Ik weet dat het gewoon is, maar ik blijf het ergens ook niet normaal vinden. Dat interpreteer ik toch gewoon als een teken dat je je werk niet leuk vindt? Of op zijn minst niet leuk hoort te vinden. In ieder geval niet zo leuk als je vakantie hoort te vinden.

Nieuwe normaal

Graag zou ik een nieuwe normaal maken met z'n allen. Eentje waarbij 'werk' hetzelfde is als activiteit. We doen nou eenmaal dagelijks een hoop verschillende activiteiten. En dat is in mijn beleving allemaal werk. Net zoals ik in de tuin werk, zo werk ik ook aan een lekkere maaltijd 's avonds. Ook werk ik de was weg. En ik werk aan de administratie. Ik werk met mensen in ontwikkelgesprekken. Ik werk aan posters met prikkelende stellingen. Ik werk aan bewustwording in bijzondere bijeenkomsten. Alles is iets doen. En bij alles wat je doet ontstaan er effecten, resultaten, gevolgen. En een financiŽle beloning kan er 1 van zijn.

Slaaf of vrije wil?

Soms lijkt het alsof activiteiten niet tegelijk 'leuk' en 'geld' mogen opleveren. Als werk dus al geld oplevert, dan kan het bijna niet ook nog eens leuk zijn. En andersom ook als je iets doet wat je superleuk vindt, dan kan je er nauwelijks een goede boterham mee verdienen. (Over het algemeen dan, want uitzonderingen op de regel zijn er altijd.) En dan bestaat er nog zo'n gekke overtuiging dat je eerst genoeg geld moet verdienen met werk wat je minder leuk vindt, want dan kan je daarna dingen gaan doen die je wel leuk vindt. Herkenbaar? Dat geeft me de indruk dat we ons als slaaf van geld voelen en ons 'vrij' kopen als we genoeg hebben.

Creatie

Maar stel dat we in wezen nu al vrij zijn om te kiezen wat we het liefste zouden doen. En daarvan prima zouden kunnen leven en alles voldoende hebben. Genoeg basis dingen als eten en drinken. Maar ook minder tastbare dingen als voldoende energie, voldoening, enthousiasme. Want we doen immers vooral de dingen die we het liefste doen. Dan zou mijn leven bol staan van mooie dingen maken, creatieve schrijfsels, ontmoetingen met mensen, fijne gesprekken, leuke verrassingen organiseren, genieten van buiten zijn en in beweging zijn met mijn lijf.
En ja...daar heb ik inderdaad al veel van 'geregeld' in mijn huidige leven.

Kiezen

Elk moment kies ik zo bewust mogelijk voor doen wat ik het liefste doe. En als de verhouding met dingen die ik niet zo graag doe scheef wordt, dan merk ik dat aan onrust. Dan ga ik minder sporten, meer tijd alleen besteden, vallen me meer dingen op die niet lopen, enz. En ergens in die dalende lijn merk ik dat op. En dan stamp ik op de rem. En direct neem ik een beslissing. Ik geef om hoe ik (me) voel. En ik ga NU iets doen wat mij een goed/beter gevoel geeft. Dat kan door het onderbreken van wat ik aan het doen was en denken aan iets leuks of contact gaan zoeken met een vrolijk iemand, of een andere activiteit ondernemen. Of ik ga iets moois ontdekken aan hetgeen ik dan aan het doen ben.

Lefweek

Deze week ga ik in het teken zetten van mijn nieuwe normaal versterken door elke dag hulp te vragen. Hulp bij dingen die ik (nog) niet kan of niet (meer) wil. Onmiddellijk zodra ik het opmerk. Zodat er extra ruimte komt voor de dingen die ik het liefste doe. En ook op de manier die ik het liefste heb: de ene keer alleen en andere keer samen, maar telkens met precies genoeg uitdaging en tegelijk ook soepel en plezierig. Ben benieuwd naar wie ik allemaal welke dingen ga vragen om mij te helpen mijn leven nog aangenamer te maken ... En naar wat dat gaat opleveren. Voor alle betrokkenen bij dit experiment :-)

Spreekt de inhoud en toon van dit artikel je aan?

Dan raad ik je aan om je in te schrijven voor de deelbrief. Dan krijg je driewekelijks inspirerende mail in je mailbox met interessante invalshoeken rond levensleiderschap.

Ook blijf je dan op de hoogte van nieuwe initiatieven zoals een eerdere gratis online 21-daagse 'Train je hoofd als bondgenoot van je hart' en een zomerschool of maandschool zoals op www.adnil.nl:' Liefdevol EgoÔstisch zijn'.

Als je concreet ondersteuning zoekt bij een vraagstuk, dan kan Adnil Advies mogelijk iets voor je kan betekenen. Neem dan contact op viainfo@adniladvies.nl. Of via het telefoonnummer of contactformulier in de rechterkolom op www.adniladvies.nl.

Deel dit artikelReageren?