Vertrouwenspersoon

25 mei 2017
Vertrouwenspersoon

17 mei 2017

Wij mensen hebben een unieke eigenschap. Wij kunnen betekenis geven. Dat kunnen we en doen we dan ook. Zowel bewust als onbewust. Met het meeste, of eigenlijk alles dat we waarnemen.
Er zijn experimenten die erop wijzen dat wanneer iemand voor X geen betekenis heeft, die persoon X niet eens waarneemt. Zoals je misschien het voorbeeld kent van de man uit de jungle die meegenomen werd naar een stadje en onderweg een enorme tros bananen voorbij zag ‘vliegen’. De vrachtwagen waarop dit een afbeelding was, herkende hij niet als iets waarneembaars.


Maar goed, tot zover de inleiding. Voor degenen bij wie dat vragen oproept: zoekt en gij zult vinden.
Waarom ik over betekenis geven begon heeft te maken met de titel van dit stukje tekst. Ik ben namelijk vertrouwenspersoon.

  • Dat is een woord dat op mijn visitekaartje staat. In die rol ben ik een persoon die vertrouwelijk met mensen praat vanwege mijn expertise op het gebied van omgangsvormen en ongewenst gedrag op de werkvloer. De mensen die over een situatie willen sparren (melders) kiezen specifiek voor mij in deze rol omdat ik – zogezegd – mijn klep moet houden. Met uitzondering van strafbare feiten, hetgeen ik ook altijd vertel en desondanks sporadisch toch ook ter sprake komen. In onze uitwisseling komen nieuwe perspectieven en praktische opties op tafel. De melder houdt de regie over vervolgstappen die hij/zij eventueel wil ondernemen.
  • Ik ben ook een persoon aan wie mensen regelmatig vertrouwelijke verhalen vertellen. Niet zozeer dat ik daarover niet mág praten vanuit een bepaalde regel. Maar meer dat het soms expliciet wordt gevraagd iets (tijdelijk) voor mezelf te houden. En soms is het impliciet dat ik er niet met anderen over praat omdat ik dat zo interpreteer. Bijvoorbeeld als het gevoelige, sterk emotionele en/of heel persoonlijke informatie is. Of als iemand zegt iets voor het eerst zo te hebben uitgesproken of…nou ja allerlei redenen.

Ik heb daar trouwens geen enkele moeite mee. Een verhaal van een ander is namelijk van die ander. Letterlijk. Dus hoe intensief ons gesprek ook is, ik lig nooit wakker van andermans verhalen. Dat kan hard over komen voor sommigen. Maar als jij een luisterend oor wil zonder extra oordelen (want dat kan je meestal zelf prima) en mét nieuwe invalshoeken, dan ben ik wel diegene die dat biedt. En dat waarderen veel mensen, merk ik. Fijn voor mij, want ik vind die verbinding prettig. En fijn voor de ander die een ‘zwaar’ verhaal deelt, waardoor diegene weer lucht en ruimte gaat ervaren. En zo zicht op andere betekenissen en dus opties krijgt.

  • En ik ben ook een persoon met een waanzinnige fascinatie voor vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in het leven op zich. Vertrouwen in een ander. Vertrouwen is voor mij de sleutel gebleken in veel knelpunten, obstakels, twijfelmomenten en meer van dat. Vertrouwen is een essentieel onderdeel van leven en het lijkt erop dat hoe meer je dat hebt, voelt, bij kunt, hoe vrijer en soepeler je in het leven beweegt. Je vertrouwt er op dat de grond je volgende stap zal dragen, daarom kan je lopen. Je vertrouwt er op dat je morgenvroeg weer wakker wordt, dan ga je gerust slapen. Je vertrouwt er op dat iemand zich aan zijn afspraak houdt je pakketje op te sturen, daarom durf je geld over te maken. Enzovoort. Zonder vertrouwen geen leven. Daar kunnen we het over eens zijn denk ik.

En over deze: hoe meer vertrouwen, hoe meer leven?
Leven in de zin van levendigheid, levensvreugde, levensleiderschap?

Ik nodig je uit om hier eens bij stil te staan. Voor welke voorbeelden geldt dat?

Ik heb het verlangen dat ik in zoveel mogelijk situaties herken wat ik kan doen om (zelf)vertrouwen aan te wakkeren. Dat begint natuurlijk bij mij. En dat verspreid ik graag zo breed mogelijk. Omdat ik geloof dat als jij je goed voelt, je hele omgeving en zelfs de wereld daar profijt van heeft.

Betekenis geven en verbinding

Door de betekenis(sen) die ik aan een woord of situaties of wat dan ook geef, leer je mij een stukje kennen. Waar ik de nadruk op leg, wat belangrijk voor me is. Door onze betekenissen met elkaar te delen, ontstaat verbinding tussen ons. Een stuk ‘samen’ gemaakt. Maar de basis blijf je zelf. Weet jij welke betekenissen je allemaal geeft? Vooral als er een situatie plaatsvindt die je als ‘naar’ bestempelt, wat geloof jij daar dan over?
Als iemand jou boos aankijkt, wat is daarvan dan jouw interpretatie?

Dat diegene dat doet, omdát je haar daarvoor hebt verbeterd in haar werk bijvoorbeeld. En welke betekenissen zijn nog meer mogelijk? Dat diegene fronst van de hoofdpijn bijvoorbeeld. Dat ze die verbetering al van 3 verschillende mensen heeft gehoord en het haar niet lukt daar zelf alert op te blijven. Dat… Je snapt het idee.

Mijn indruk op basis van ervaringen tot nu toe is dat er veel gespannen situaties zijn, waarin onmiddellijk verlichting ontstaat als betrokkenen hun interpretaties durven uitwisselen en elkaar daarover oprecht geïnteresseerd bevragen.

Uit bovenstaande een rijtje suggesties voor meer vrijheid en vreugde in alle onderdelen van je leven:

  • Wees je zoveel mogelijk bewust van de (belangrijke) betekenissen die je geeft.
  • Weet dat er altijd meerdere mogelijke betekenissen of interpretaties zijn.
  • Kies degene die je het beste dient.
  • Deel de jouwe met en vraag naar die van hen met wie je (meer) verbinding wilt.
  • Wees een persoon die vertrouwt. Tot hoever je je comfortabel voelt. En dan net iets daarbuiten…

Tot slot: niks hierboven beschreven is vertrouwelijk, alles mag gedeeld worden.


Linda Kampert

Spreekt de inhoud en toon van dit artikel je aan?

Dan raad ik je aan om je in te schrijven voor de deelbrief. Dan krijg je driewekelijks inspirerende mail in je mailbox met interessante invalshoeken rond levensleiderschap. Ook blijf je dan op de hoogte van nieuwe initiatieven zoals de Toolbox op www.adnil.nl met gratis en betaald materiaal rond zelfleiderschap.

Als je concreet ondersteuning zoekt bij een vraagstuk, dan kan Adnil Advies mogelijk iets voor je betekenen. Neem dan contact op via info@adniladvies.nl.

Of via het telefoonnummer of contactformulier op de website www.adniladvies.nl.

Deel dit artikelReageren?